Czy tradycyjny piec kuchenny moe mie zastosowanie w nowoczesnych domach energooszczdnych z mechaniczn wentylacj z odzyskiem ciepa (rekuperacj)? Nie tylko moe, ale przewysza inne urzdzenia grzewcze jakoci, uytecznoci, efektywnoci i sprawnoci. Posiada zamknit komor spalania (bezporedni dopyw powietrza z zewntrz, wic nie zakca waciwego bilansu powietrza wewntrz domu), nowoczesne palenisko bezrusztowe z podwjnym przeszkleniem z zawsze czyst szyb, a do tego moe by wyposaony w jeden lub dwa wymienniki wodne do CO. W zalenoci od posiadania iloci wymiennikw wodnych, moe ogrzewa powierzchnie 75 m2 i 150 m2. Poprzez bufor, moe wsppracowa z pomp ciepa, kotem gazowym lub na pellet. Powstajca energia cieplna w palenisku, gromadzona jest w pojemnej masie ceramicznej i pniej wolno oddawana w czasie (powyej 12 godzin) - poprzez przyjemnie rozgrzane powierzchnie ceramiczne kuchni - do pomieszczenia, w postaci zdrowego promieniowania podczerwonego (przyjaznego take dla alergikw). Do tak rozgrzanej kuchni, przyjemnie jest przylgn, a nawet si przytuli. Temperatura w pomieszczeniach jest stabilna, a nie rozchwiana, jak przy tanim kominku konwekcyjnym. Nie ma te efektu przegrzania przestrzeni wok niej. Dugotrwa i stabiln prac urzdzenia, i systemu grzewczego, zapewnia dua pojemno cieplna masy kumulacyjnej i automatyka, bo kuchnia moe pracowa w trybie automatycznym lub manualnym. W trybie automatycznym rozpalamy ogie w paleni